Het is zaterdagavond, 25 april 2020.

We zitten allemaal achter onze PC en Discord gekluisterd, want het is tijd voor een potje OpenTTD.

Onze missie: Bouw het meest winstgevende transportbedrijf. Doe dit met de weinige middelen die je aan het begin hebt.

Voor wie niet weet wat OpenTTD is: het is een variant van Transport Tycoon Deluxe, een PC game die oorspronkelijk in de 90’s is verschenen.

De concurrentie is deze avond hevig: Op 1 eiland bevinden zich vele bedrijfjes:

  • Woodmonkie Transport
  • Leon – Post
  • Robbie Transport
  • Arjan’s Bezorgdienst
  • Harlekijntje Inc.
  • Sanne’s Koeientransport
  • Incognito Inc
  • Boatymcboatyface INC tm (c) (r)

Allemaal vechten ze om de beste handelsposities.

Steden lijken een mooie manier om in het begin gauw geld te verdienen. Gooi er een paar bussen in, en cashen maar…

Maar na een poosje werd het toch wat moeilijker. Om meer geld binnen te halen, moet je een goede industrie vinden en daarop gaan rijden (of vliegen, of varen…). Dus bijvoorbeeld een boerderij, die veel koeien heeft, met een fabriek die er dichtbij staat. Soms blijkt dat lastiger dan gedacht. Of je fabriek accepteert ineens geen goederen meer. Weg inkomen!

Na een tijdje gingen de meeste bedrijven toch wel lopen. Als je maar op genoeg plekken rijdt, komt het geld vanzelf wel binnen. Bij de een ging het alleen wat sneller dan bij de ander. Vanaf toen ging het erom, hoe snel er geld binnen kwam en hoeveel nieuwe dingen je nog kon bouwen. Alleen op die manier kon je sneller groeien dan de concurrent en alsnog de felbegeerde titel pakken.

De hevige concurrentie op het eiland zorgde ervoor dat het uiteindelijk nek-aan-nek ging tussen Leon-Post, Woodmonkie Transport en Arjan’s Bezorgdienst. De bezorgdienst van Arjan bleek het uiteindelijk toch het beste te werken, want toen we in de kleine uurtjes van 26 april waren gekomen, stond deze bovenaan.

De score van Woodmonkie is bijna niet te zien, maar het pijltje geeft aan wat de score is geweest.

Dit betekende overigens nog niet dat iedereen was uitgespeeld: Woodmonkie Transport en LeonPost gingen gewoon nog vrolijk door. Nou ja, totdat Arjan dan toch echt tegen half 3 naar bed ging, want toen moest de server uit en was het feestje voorbij.