Op zaterdag 24 juni 2017 was er bij WESP de LAN party met Freeciv, wat een mooie uitdaging. Niet zo’n computerspel wat iedereen al kent. Niet zo’n spel waar je gelijk alles van snapt. Dat was een mooie uitdaging voor een grote groep WESPjes (en aangeschoven jongens en meisjes).

Freeciv is een gratis spel gebaseerd op een van de klassiekers waar veel moderne spellen op zijn gebaseerd: Civilization. Een spel dat niet zo makkelijk te spelen is, maar wel heel spannend, want hoe bouw je je maatschappij op als je begint bij het begin… zonder technologie met paard en wagen en wat handige lui die kunnen knutselen?

Nadat iedereen had ingeplugd en rondgekeken ging het van start. De spelers aan een tafel vormden samen een continent. Zij ontwikkelden een maatschappij in competitie tegen andere continenten. En het begon nog vriendelijk. Veel verschillende strategieën, meestal coöperatief en verkennend. Maar een aantal van de echte gamers wilden wel gelijk kijken hoe dat ging… de ander aanvallen.

Gelukkig – het zou WESP niet zijn – is de eerste om zeep geholpen natie nog geholpen aan wat nieuwe steden om het nogmaals te proberen. Het was een leuke avond, lekker nerdy, waarbij iedereen in de computer gedoken zit, maar ook waar je samen probeert de maatschappij op te bouwen en zo mooi mogelijk in te richten, voor snelle economische groei, voor slagkracht en voor verdediging. De tijd ging snel: het was pas het jaar 1775 aan het eind van de avond. Maar dat is niet gek, als je bedenkt dat we in het jaar 4000 voor Christus zijn begonnen.

Het smaakt wel naar meer! Wat zouden we allemaal wel niet anders doen als we nog een keer opnieuw zouden mogen beginnen in 4000 jaar voor Christus. Maar goed, dat kan in het echt ook niet.

Inmiddels hebben we bij WESP OpenTTD (https://www.openttd.org/en/) en FreeCiv (http://www.freeciv.org/) gehad. Op naar de volgende! Wie weet er nog een mooi open source spel? Hier staat een lijstje waar ook deze twee prominent op staan: http://tenghamn.com/free/multiplayer/games/2014/06/26/11-free-open-source-multiplayer-games-to-play-this-summer-2014.html. Laat horen wat je graag zou willen spelen! Dan gaan we dat regelen!

Groetjes, Émile